بازدید: 208 بازدید

📕شاید شما هم با شنیدن کلمه «برش»، دیاگرام برش تیر دو سر مفصلی را که یک بار متمرکز به آن وارد می شود، در ذهنتان تصور می کنید. به جرات می توان گفت این تصویر ذهنی بی راه به محاسبات برش یک طرفه فونداسیون نیست. به طوری که می توان گفت مبدا تمامی مفاهیم برش یک طرفه در دال ها و شالوده ها همین مثال ساده است.

📒📗📕مقطع بحرانی برش یک طرفه، به فاصله ی d از محل مقطع بحرانی خمش قرار دارد که d عمق موثر فونداسیون یا دال است.

که منظور از d برابر با ارتفاع کل مقطع منهای اندازه ی کاور و منهای نصف قطر آرماتور طولی می باشد.

حتماً با خواندن جمله بالا با خود گفته اید که نه تنها مجهول مسئله(مقطع بحرانی برش یک طرفه) پیدا نشد، بلکه دو مجهول دیگر (مقطع بحرانی خمش و عمق موثر) به آن اضافه شد!

✍🏻حقیقتاً هر یک از مباحث 8، 9 و 10 مقررات ملی بر حسب به نوع اسکلت سازه (بنایی، بتن آرمه و فولادی) محل های مختلفی را برای بحرانی ترین مقطع برش پیشنهاد می دهد که موجب سردرگمی مهندسین می شود. از همین رو می توان گفت کامل ترین جمله برای تعیین محل بحرانی برش یک طرفه همان جمله بالاست؛ ساده تر بگوییم، اگر بخواهیم مقطع بحرانی برش یک طرفه را بیابیم، باید مقطع بحرانی خمش را پیدا کرده و از آن به اندازه d به سمت بیرون ستون فاصله بگیریم.

📗📕📒اکنون این سوال مطرح می باشد که مقطع بحرانی خمش کجاست؟ در جدول زیر به پاسخ مورد نظر خواهید رسید.

 

📗📕📒اکنون که محل مقاطع بحرانی خمش برای هر نوع ستون مشخص شد، می توان از این مقطع به اندازه ی d به سمت بیرونِ ستون حرکت کرد تا مقطع بحرانی برش یک طرفه حاصل شود. به عنوان مثال در ستون بتن آرمه برای تعیین محل مقطع بحرانی برش یک طرفه، از بَر ستون به اندازه ی d به سمت بیرون آن حرکت خواهیم کرد که مقدار برش حداکثر (Vu) در این مقطع اتفاق می افتد.

منبع :

کتاب بتن دکتر مستوفی نژاد

سایت سبز سازه

ادامه مطلب